Op. Dr. Kasım TuranOp. Dr. Kasım Turan+90554 874 57 57
Menü

Kürtaj

Kürtaj

Kürtaj Nedir?

Kürtaj veya küretaj, hamileliğin tıbbi müdahale ile sonlandırılması işlemidir. Bu işlem, genellikle gebe kadınların rahimlerindeki gebeliklerin sonlandırılması için yapılır. Kürtaj, istenmeyen gebeliklerde, düşük sonrası rahim içi temizliğinde, rahim içi kanser tanısında veya tedavisinde, rahim içi yapışıklıkların tedavisinde ve rahim içi poliplerin alınmasında kullanılabilir.

Kürtaj Van

Van kürtaj için araştırma yaparken internet ortamında kliniğimiz karşınıza çıkacaktır. Kürtaj işlemi, kliniğimizde güvenli ve hijyenik şartlarda yapılmaktadır. Kliniğinizi gezerek görebilirsiniz. Dünya standartlarının üstünde bir kalite ile çalışmaktayız.

Yasal Kürtaj Haftası

Türkiye'de yasal kürtaj haftası, gebeliğin ilk 10 haftasıdır. Yani kürtaj işlemi 10. Haftaya kadar tıbben ve kanunen yapılabilinir. Kanunlar 10 haftanın üzerinde kürtaj işlemini kesinlikle yasaklamıştır. 18 yaşından gün almış her kadın kendi rızası ile müdahale yaptırabilir.

Kürtaj Hangi Durumlarda Yapılır?

Kürtaj, gebeliğin tıbbi müdahale ile sonlandırılması işlemidir. Kürtaj, aşağıdaki durumlarda yapılabilir:

  • İstenmeyen gebelik durumlarında
  • Anne sağlığı riskinde
  • Fetal anormalliklerde
  • Düşük sonrası rahim içi temizliğinde

Probe Küretaj Nedir?

Probe kürtaj, rahim içinden doku örneği almak için kullanılan bir cerrahi işlemdir. Genellikle, rahim içi kanser, polip veya diğer anormalliklerin teşhisi için kullanılır.

Dilatasyon ve Küretaj Nedir?

Dilatasyon, rahim ağzının tıbbi aletlerle genişletilmesi işlemi demek. Küretaj ise rahim içi dokusunun tıbbi aletlerle boşaltılması işlemi anlamına gelmektedir.

Vakumlu Kürtaj

Vakumlu kürtaj, gebeliğin 10 haftasına kadar yasal olarak yapılabilen bir kürtaj yöntemidir. İşlem, rahim ağzının genişletilmesi ve ardından bir vakum cihazı kullanılarak gebelik dokusunun rahimden çekilmesi ile gerçekleştirilir.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj işlemi eskiden küret denilen ucu keskin aletlerle yapılmaktaydı. Günümüzde artık vakum aspirasyonu dediğimiz teknik kullanılarak yapılıyor. Burada kullanılan aletler bir vakumun ucuna bağlanan karmen kanül ve aspirasyon işlemi için gebelik haftasına göre kalınlığı değişen plastik uçlardan oluşur. Bu uçlar her hastaya özel açılarak dispozable dediğimiz tek kullanımlık malzemeler olup işlem sonrası atılmaktadır.

Kürtaj Fiyatları 2024

Kürtaj fiyatları klinikten kliniğe göre değişiklik gösterir. Bu fiyatlar, gebelik haftası, gebeliğin yerleşim yeri, uterus şekli, anestezi ücreti, tıbbi malzeme ücreti ve hastane veya klinik ücreti durumuna göre değişiklik gösterir. Kaliteli bir klinik sizi muayene etmeden fiyat vermemelidir. Muayene etmeden fiyat veren kliniğe çok güvenilmemelidir.

Kürtaj En Erken Kaçıncı Haftada Yapılır?

Gebeliğin erken haftalarında gebelik kesesi ultrasonla rahim içinde görünmeyebilir. Bu durumlarda ya bir süre bekleyip keseyi görmek gerekir ya da kürtaj işlemini yapıp kanda gebelik hormonu ile takip etmek gerekir eğer gebelik hormonu 36 saate bir yarı yarıya düşüyorsa gebelik sonlanmış demektir. Yani en erken kürtaj yapma zamanı, gebeliğin ultrason ile görüldüğü yaklaşık ilk bir aylık süredir.

Yasal kürtaj süresi geçtiyse işlem yapılabilir mi?

Türkiye'de yasal kürtaj süresi, gebeliğin 10 haftasıdır. Bu süreyi geçen gebelikler, yasal olarak kürtajla sonlandırılamaz. Ancak, bazı özel durumlarda, yasal kürtaj süresi geçtikten sonra da kürtaj yapılabilir. Bu durumlarda da 3 doktor kurulu kararı ile rapor alınınca yapılabilir.

En uygun kürtaj haftası hangisidir?

Genellikle kürtaj için önerilen en uygun zaman bir hafta kadar adet gecikmesi sonrası işlemin yapılmasıdır. İşlem yapılmadan önce gebelik kesesinin ultrason muayenesinde rahim içinde görülmesi gerekir. Bu şekilde gebeliğin bir “dış gebelik” olmadığı da anlaşılmış olacaktır. 

Kürtajda Anestezi Yapılır mı?

Son derece hijyenik ve güvenli bir ortamda ister genel anestezi(uyutularak ) ile isterseniz de lokal anestezi ile kürtajınızı yapabiliriz. Kaliteli yapıldığında kürtaj işleminin öyle korkulduğu gibi zor bir işlem olmadığını göreceksiniz.

Kürtajda Hangi Anestezi Uygulanır?

Hiç doğum yapmamış bayanlarda genel anestezi daha uygun bir seçenek olurken normal doğum yapmış bayanlarda lokal anestezi ile kürtaj seçeneği değerlendirilmelidir.

Kürtaj Ne Kadar Sürer?

Vakum kürtaj işlemi vakum kullanılarak ve genel anestezi eşliğinde yapılarak yaklaşık 5-7 dakika gibi kısa sürede bitmektedir. Hasta işlemden sonra en fazla 30 dakika dinlenerek işine geri dönebilir.

Kürtaja Giderken Yapılması Gerekenler

Kürtaj, hem duygusal hem de fiziksel olarak zorlayıcı bir deneyim olabilir. Bu nedenle, kürtaj öncesinde bazı önemli adımları atmak ve hazırlıklı olmak önemlidir. Kimlik kartı, evlilik cüzdanı (evliyse),gebelik testi sonucu, kan tahlili sonucu (varsa) bunlardan hangisi varsa bulundurmak gerekir. Fiziksel olarak ta, işlemden 6-8 saat önce katı gıdadan, 2-4 saat önce ise sıvı gıdadan uzak durmak, rahat ve bol giysiler giymek ve ped veya tampon kullanmak iyi olacaktır.

Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer genel anestezi ile kürtaj yapılmışsa ilk gün için biraz sersemlik hissi, bulantı, halsizlik, hafif kasık ağrısı ve hafif kanama olması normal kabul edilir. Şikâyetler genellikle birkaç saatten sonra azalacaktır.

Kürtajdan sonra belli süreyle 2-10 gün arasında hafif, pıhtısız vajinal kanamalar normaldir. Bazen işlemden sonra hiç kanama görülmeyebilir, bazen de belli sürelerle ara ara kanama şikâyetleri olabilir. Unutmayın, kürtaj sonrası iyileşme süreci kişiden kişiye değişebilir. Herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa doktorunuza danışmaktan çekinmeyin.

Kürtaj riskleri var mıdır?

Gebelik sonlandırılmasını çok basite almamak gerekir. Eğer dikkat edilmez ise kürtaj sonuçları çok ağır olabiliyor. Kürtaj olan kişide enfeksiyon olabileceği gibi rahim delinmesi, asherman sendromu dediğimiz rahim içi yapışıklıklar, hatta rahim alınmasına kadar gidebilir.

Öncellikle kürtaj yapan doktorun tecrübeli olması çok önemli. Eğer kürtaj yapan doktor çok tecrübeli değilse kürtaj olacak kişinin başına gelebileceklerini şöyle sıralayabiliriz.

Rahim delinmesi hatta barsak delinmesi, anestezi başarısızlığına bağlı şiddetli ağrı, rahim ağzının daha önceki enfeksiyonlarına bağlı aşırı dar olması nedeni ile işlemin yapılamaması, aşırı kanama olması, rahimde, servikste veya vajinada oluşabilecek enfeksiyonlar.

Anesteziye bağlı her türlü problemler(nefesin kesilmesi, kalbin durması)

Asherman sendromu: rahim duvarı (endometrium) zedelenmesine bağlı rahim içi yapışıklık olmasından dolayı adet olamama veya gebe kalamama vb. birçok şey olabilir.

Kürtaj sonrası doğum kontrol yöntemleri nelerdir?

Kürtaj sonrası birçok doğum kontrol yöntemi kullanılabilir. En uygun yöntem, sizin özel ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlıdır. Doğum kontrol hapı, doğum kontrol iğnesi, doğum kontrol implantı, rahim İçi Araç (RİA),prezervatif(kondom) olmak üzere bir çok yöntem kullanılabilinir.

Kürtaj sonrası ne zaman adet görülür?

İstenmeyen bir gebeliğin kürtaj edilmesinden yaklaşık 45-50 gün sonra adet görülür, eğer kürtaj işlemi düşük veya ölü bebek nedeniyle yapılmışsa yaklaşık 30 gün sonra adet görülür.

Kürtaj sonrası kanama normal midir?

Kürtaj sonrası adet kanamasına benzer şekilde bazen bir haftaya kadar süren kanama olabilir. Bazen de lekelenme olup hemen bitebilir. Nadiren kanamalar leke şeklinde daha uzun sürebilir. Kanama 10 günden uzun sürerse mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Kürtaj olduğum anlaşılır mı?

Kürtaj olduğunuzun anlaşılması, kullanılan yönteme ve işlemden sonra ne kadar zaman geçtiğine bağlıdır. Fakat genel olarak, kürtaj olduğunuzun anlaşılması pek olası değildir.

Dış gebelikte kürtaj yapılır mı?

Dış gebelikte tanı koymak çok kolay bir işlem değil. Tanıyı netleştirmek için küretaj yapılır. Eğer fetal yapı uterus içinde yoksa dış gebelik netlik kazanır.

Düşük Sonrası Kürtaj Gerekir Mi?

Düşük sırasında gebeliğin tamamı vücuttan atılmamışsa, rahimde parça kalmışsa kürtaj gerekir. Bu durum, enfeksiyon ve kanama gibi komplikasyonlara yol açabilir. Düşük sonrası aşırı kanama veya şiddetli karın ağrısı devam ediyorsa, kürtaj kürtaj yapmak gerekebilir. Rahimde septum(perde) gibi anormallikler de, düşük sonrası kürtaj önerilebilir.

Kürtajdan sonra gebelik mümkün müdür?

Evet, kürtajdan sonra gebelik mümkündür. Kürtaj işleminin doğurganlık üzerinde herhangi bir kalıcı etkisi yoktur. Kürtaj sonrası iyileşme süreci tamamlandıktan sonra, tekrar hamile kalmak için herhangi bir engel yoktur.

Evli olmayan bir kadın kürtaj olabilir mi?

Evet, evli olmayan bir kadın da kürtaj olabilir. Türkiye'de kürtaj yasası, 10. gebelik haftasına kadar isteğe bağlı olarak gebelik sonlandırma işlemine izin vermektedir. Bu işlem için evli olmak veya bekar olmak bir kriter değildir.

Evli çiftlerde gebelik sonlandırma için eş onayı gerekir mi?

Evet, Türkiye'de evli çiftlerde gebelik sonlandırma için eş onayı gereklidir. Nüfus Planlaması Hakkında Kanun'un 5. maddesine göre, 10. gebelik haftasından önce kürtaj olabilmesi için evli olan bir kadının eşinin yazılı onayı gerekir.

Eş onayı olmadan kürtaj olabilmesi için bazı özel durumlar da vardır.

Kürtaj bilgileri gizli kalır mı?

Evet, kürtaj bilgileri gizli kalır. Hasta Hakları Yönetmeliği'ne göre, tüm tıbbi işlemler ve bilgiler gizlidir. Kürtaj da tıbbi bir işlem olduğu için, kürtaj işlemiyle ilgili tüm bilgiler kliniğimizde kesinlikle kimse ile paylaşılmaz.

Kürtaj sonrası hastanede kalmam gerekir mi?

Kürtaj sonrası hastanede kalmanız gerekip gerekmediği, uygulanan kürtaj yöntemine, genel sağlık durumunuza ve doktorunuzun değerlendirmesine bağlıdır. Kliniğimizde kürtaj işlemi 5-7 dakika kadar bir süre sürmekte ve yaklaşık yarım saat sonra hasta işine gidebilmektedir.

Kürtaj sonrası tekrar hamile kalmak için ne kadar beklemeliyim?

İstenmeyen bir gebeliğin kürtaj edilmesinden hemen sonraki ay gebe kalınabilir. Eğer kürtaj işlemi düşük veya ölü bebek nedeniyle yapılmışsa 3 ay korunma önerilir. Bu süre sonunda rahim kendini tam olarak toparlayacaktır. Bilimsel çalışmalarda 3 ay beklemenin düşük oranlarını azalttığı belirtmektedir.

Doktorunuz size özel bir durumunuz varsa daha uzun süre beklemenizi önerebilir. Örneğin, kürtaj sonrası enfeksiyon veya kanama gibi komplikasyonlar yaşadıysanız, iyileşene kadar beklemeniz gerekir.

Bakirelere de kürtaj olur mu?

Bakire olan bir kişi eğer gebe ise ve gebeliğini sonlandırmak zorunda ise yazılı onamı alındıktan sonra kürtaj olması normal bir durumdur.

Kürtajdan sonra adet döngüsü bozulur mu?

İstenmeyen bir gebeliğin kürtaj edilmesinden yaklaşık 45-50 gün sonra adet görülür, eğer kürtaj işlemi düşük veya ölü bebek nedeniyle yapılmışsa yaklaşık 30 gün sonra adet görülür.

Kürtaj Kısırlığa Neden Olur Mu?

Kürtaj, uygun koşullarda ve steril bir ortamda yapıldığında kısırlığa neden olmaz. Kürtaj sonrası kısırlık vakaları çok nadirdir ve genellikle yetersiz hijyen, enfeksiyon veya cerrahi komplikasyonlar gibi faktörlerden kaynaklanır. Kürtaj işlemini tecrübeli bir hekim yaptığında rahim içini kazımadan yapar. Böyle durumlarda da kısırlık olmaz.

Kürtajdan sonra spiral takılır mı?

Spiral Takılması: Kürtaj işlemi ile aynı seansta uygulanabileceği gibi işlemden sonra ki adet döneminde de takılabilir.

Spiralin normal şekilde takılabilmesi için rahim ağzında yara (erozyon) veya iltihap (cervicit) bulguları olmamalıdır. Eğer bu bulgular varsa önce onların tedavisi sağlanmalıdır.

Kürtaj çok ağrılı bir işlemidir?

Uygun anestezi ve ağrı kesiciler kullanıldığında her hangi bir ağrı duyulmaz. Kişinin ağrı eşiğine de bağlı olmakla beraber işlem sonrasında adet sancısına benzer bir ağrı hissedilebilir.

Sedo-anestezi yapıldığında hasta kürtajın hiçbir kısmını hissetmez, işlem sırasında 5 -7 dakika gibi kısa süreli bir uyku haline geçer işlemi bittikten hemen sonra uyanır ve 30 dakika sonra yürüyerek gidebilir.

Kürtaj sonrası cinsel ilişki en erken ne zaman olmalıdır?

Kürtaj sonrası kanama devam ettiği süre zarfında ilişki önerilmez. Kanama bittikten sonra ilişki yaşanabilir. Kürtaj işlemi adet başlangıcı gibi düşünülebilir. Adet gören bir bayan nasıl hareket edecekse kürtaj olan bayan da o şekilde hareke edecektir. Yani kürtaj sonrası kanama kesildikten sonra ilişki serbesttir.

Kürtajdan sonra enfeksiyon olmaması için neler yapılmalıdır?

Kürtaj sonrasında enfeksiyonu önlemek için doktorunuz mutlaka antibiyotik yazacaktır. Kliniğimizde vakum kürtaj işlemi sonrasında eğer kişinin enfeksiyonu varsa ona göre antibiyotik vermekteyiz. Eğer enfeksiyonu yoksa geniş spektrumlu bir antibiyotik ile kan sulandırıcı ilaç yazmaktayız. Eğer rahim ağzı yarası ya da akıntı varsa bunlar muayenede saptanır ve iltihap giderici fitiller ve haplar yazılır. Eğer fitil yazıldıysa kanama tamamen geçtikten sonra fitil kullanılmaya başlanmalıdır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Op. Dr. Kasım Turan

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olarak, özel ilgi alanlarım; Tüp bebek tedavisi, kısırlık tedavisi, jinekolojik hastalıklar, kürtaj, kızlık zarı dikimi, miyom tedavisi, labioplasti, genital estetik, gebelik ve doğumdur.

  • Genital (Vajina) EstetikVajina estetiği, vajina daraltma (vajinoplasti),labioplasti, perinoplasti.
  • Kadın Hastalıkları (Jinekoloji)Tüp bebek tedavisi, kısırlık, aşılama, miyom, hpv ve jinekolojik işlemler.
  • Kürtaj ve Kızlık ZarıGebelik sonlandırma, kızlık zarı muayenesi ve kızlık dikimi işlemleri.
Sayfayı İncele
Bir sorunuz mu var?
İletişim Fomu
HASTA YORUMLARI
Sizden Gelenler
Op. Dr. Kasım TuranOp. Dr. Kasım TuranKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
+90554 874 57 57
+90554 874 57 57
Web sitemizin kalitesini artırmak ve istatistikler oluşturmak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Devam etmeniz halinde çerez kullanımına izin verdiğinizi kabul edeceğiz.
Kapat